این مقاله برای مشاورین برق ساختمان، پیمانکاران برق و سازندگان خانه هوشمند تهیه شده است. در این مقاله به ساده ترین زبان بحث فیبر نوری در ساختمان را توضیح خواهیم داد. تا برای شمایی که تخصص شبکههای کامپیوتری را ندارید بسیار قابل فهم و درک باشد. به شما پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید تا به راحتی نسبت به مسائل گوناگون آگاهی پیدا کنید.
اگر به عنوان پیمانکار برق و مشاور برق به دلیل نداشتن تخصص شبکه کامپیوتری و الزاماتی که شرکت مخابرات برای اجرای زیر ساخت فیبر نوری در ساختمانها کرده است، به دنبال یادگیری مبحث فیبر نوری در ساختمانها هستید این مقاله را مطالعه کنید.
تاریخچه ورود فیبر نوری در ساختمان
حدود چهار الی پنج سالی است که بحث فیبر نوری در صنعت ساختمان وارد شده است. فیبر نوری، از آنجایی پا به صنعت ساختمان گذاشت که شرکت مخابرات برای بحث تلفن و اینترنت ظرفیت های سیم مسی خود را به اتمام رساند. شبکه تلفن که توسط سیمهای مسی به آن ساختمانها وصل میشدند با کمبود سیمهای مسی مواجه شد.
از طرفی تکنولوژی پیشرفت کرد و انسانها و ساختمانها نیاز به تلفن با کیفیت تر و اینترنت پر سرعت تر پیدا کردند. شرکت مخابرات زیر ساخت فیبر نوری را در تمام کشور توسعه داد. به طوری که یک واحد ساختمانی جدید و نوساز میبایست زیر ساخت فیبر نوری را در ساختمان خود داشته باشد. تا بتواند از خدمات شرکت مخابرات استفاده کند.
مثلا برای داشتن تلفن و اینترنت خانگی باید فیبر نوری را به یک دستگاهی مانند مودم که به آن ONT گفته میشود، متصل کرد. تلفن را به پشت سوکت آن وصل کرد تا بوق آزاد و خط شهری فعال شود. برای وصل شدن به اینترنت نیز کافی است با موبایل و یا تبلت و یا دیگر تجهیزات به صورت بی سیم و وای فای به همان ONT وصل شوید. فیبر نوری یک زیر ساخت شبکه میباشد و کار آن انتقال داده است. مانند کابل CAT5 ,6 یا مانند تکنولوژی وای فای و یا زیر ساخت های دیگر شبکه که قبلها از آنها استفاده میشد.
کاربرد های فیبر نوری
پس از آنجا که زیر ساخت شبکه به واسطه فیبر نوری در ساختمان اجرا میشود ما میتوانیم از این زیر ساخت استفاده کنیم.همینطور تجهیزات دیگر را بر روی شبکه بیاوریم.
تجهیزاتی مانند آیفون تصویری،دوربینهای مدار بسته،ماهواره،تلویزیون که میتوان در کنار تلفن و اینترنت آنها را برروی همان فیبر نوری ادغام کرد.
با یکپارچه سازی و ادغام تجهیزات تحت شبکه برروی بستر فیبر نوری در پروژههای بزرگ با تعداد واحد زیاد مثلا 100 واحد به بالا میتوان هزینههای سیم کشی، لوله گذاری، رایزر، دستمزد پیمانکار برق، خرید سیم، لوله و ادوات رایزر را بسیار کم کرد.
برای واضح تر کردن این مسئله یک مثال میزنیم تا برای همه شفاف وقابل لمس باشد.
فرض کنید یک ساختمان 100 واحدی برای آنتن و ماهواره 2 سیم کواکسیال برای هر تلویزیون و ماهواره باید کشیده شود. در هر واحد 2 عدد تلویزیون و ماهواره وجود دارد یکی در اتاق و دیگری در سالن پذیرایی. در ضمن شما کابل تلفن را نیز به این کابلها اضافه کنید.
رایزر و فیبر نوری
همه این کابل ها باید در یک رایزر قرار گیرد که به صورت جداگانه با رایزر برق ساختمان است. رایزر برق به دلیل میدان مغناطیسی که ایجاد میکند بر روی رایزر جریان ضعیف نویز ایجاد میکند. رایزر تجهیزات جریان ضعیف باید فضایی باشد که تمام این کابل ها در آن قرار گیرد. چیزی حدود 800 کابل جریان ضعیف.در صورتیکه در همان ساختمان بستر فیبر نوری اجرا شود تمام این کابل ها را میتوان حذف کرد. با یک کابل یا نهایتا دو کابل فیبر نوری تمام خدمات را بر روی شبکه فیبر نوری اجرا کرد.
امروز قیمت یک متر کابل شبکه CAT5 مسی متری پانزده هزار تومان و کابل فیبر نوری شش کور نه هزار تومان است. در حالت سنتی شما باید 800 کابل مسی که به ازای هر متر پانزده هزار تومان است،استفاده کنید.
از لحاظ دستمزد،کابل کشی800 کابل بسیار گرانتر از 15 کابل است. از لحاظ محل قرار گیری 800 کابل فضای زیادی از ساختمان را اشغال میکند. در صورتیکه 15 کابل فیبر نوری را میتوان روی رایزربرق واحدهابرد. چون میدان مغناطیسی برروی پلاستیک و شیشه تاثیر ندارد.
آیا ادوات و تجهیزات مورد نیاز در بستر فیبر نوری هزینه بیشتری دارد؟
این سوال، سوال خوبی است و جواب آن بله است. تجهیزات مورد نیاز برای بستر فیبر نوری به نسبت تجهیزات بسترهای مسی و سنتی بالاتر است. اما در کل فرق چندانی ندارد. به عنوان مثال در حالت سنتی ما برای اینترنت مودم داشتیم ولی الان ONT داریم که فرق چندانی ندارد. در آیفونهای تصویری باید از سوئیچ استفاده میکردیم. در فیبر نوری اسپیلیتر که هزینه کمتری دارد. مهمترین تجهیز بستر فیبر نوری OLT است که نسبت به بستر سنتی این تجهیزرا بیشتر داریم. بسته به آپشنها قیمتهای متفاوتی دارد، چیزی حدود صد تا پانصد میلیون تومان.
باید گفت فیبر نوری نسبت به بسترهای سیمی گذشته، در پروژههای بزرگ هزینههای ساخت را بسیار کم میکند.
2 متر در 40 سانت تقریبا یک متر مربع میشود.فرض کنید 20 طبقه داشته باشیم به عبارتی 20 متر مسکونی به فضا اضافه میشود.که در کل ساختمان عدد قابل توجهی است (برای مثال در جنوب شهر تهران که ساختمان متری حدود70 میلیون تومان است، معادل یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان میشود) که بحث فیبر نوری در ساختمان را به شدت به صرفه می کند.
در ضمن بحث فیبر نوری آپشن به روز و با کیفیت بالاتری نسبت به ساختمان های با کابل کشی مسی است. اینترنت با کیفیت تر،کیفیت تصویر بالاتر نسبت به ماهواره و آنتن های قبلی ساختمان
با این بستر،ساختمانی که میسازید ساختمانی سبزتر و طرفدار محیط زیست خواهد بود. به دلیل استفاده کمتر در مصرف مس و سیم های مسی،لوله های پلاستیکی و ساختمانی خواهد بود که در آینده نیز پاسخگوی نیازهای ساکنین خواهد بود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در ارتباط با فیبر نوری ساختمانتان، با کارشناسان شرکت هوشمند سازی ساختمان گوزن زرد تماس بگیرید.