اکثرکارفرماها در جلسه ی مشاوره ای که باهم داریم اولین سوالی که از تیم فنی شرکت هوشمندسازی ساختمان گوزن زرد میپرسند این است: تفاوت هوشمند سازی سیمی و بی سیم چیست؟
خب ما در این مقاله سعی داریم تا جوابی را که تیم فنی شرکت گوزن زرد به کارفرمایان محترم میدهند را در قالب یک مقاله ارایه کنیم. تا اگر سوال شما هم هست، به این سوال پاسخ داده شود.
خانه ی هوشمند جایی ست که کنترل تمام دستگاهها از طریق یک پنل و یا موبایل هوشمند صورت میگیرد و دیگر هیچ نیازی به کنترل دستی ندارید. تمام دستگاه ها به یک کنترلر وصل می شوند و از طریق آن شما دسترسی به تمام دیوایس ها را دارید. به راحتی و از راه دور میتوانید کنترل دستگاهها را در دست داشته باشید. امنیت و آسایش از دیگر ویژگی هایی ست که خانه های هوشمند نسبت به خانه های سنتی برای کاربران خود به ارمغان آورده اند. یک مثال ساده را در اینجا تصور کنید.
فرض کنید شما هوشمند سازی ویلا انجام داده اید. شما برای سفر از خانه خارج شده اید در نیمه ی راه متوجه میشوید که گاز را خاموش نکرده اید. خب اگر شما دارای یک خانه ی سنتی هستید که همان فرمان را باید برگردید و گاز را خاموش کنید،باید امیدوار باشیم تا خیلی از خانه دور نشده باشید. چون خسارات ناشی از آتش سوزی جبران ناپذیرند.
در خانه های هوشمند ولی شما دیگر این دردسرها را ندارید، به راحتی و با لمس یک دکمه میتوانید گاز را خاموش کنید و با خیال راحت به راه خود ادامه دهید و از سفر خود لذت ببرید.
خب سوال اساسی اینجاست که بدانیم این سخت افزارها و نرم افزارها بهتر است به صورت سیمی بهم متصل باشند و یا بی سیم؟
در اینجا باهم نگاهی به هوشمند سازی سیمی و بی سیم می اندازیم تا درک بهتری نسبت به این دو روش داشته باشیم.
هوشمند سازی سیمی
هوشمند سازی سیمی احتیاج به بستری دارد تا بتواند در آن بستر سیم کشی انجام شود. در این روش از هوشمند سازی ساختمان از بستر knx و modbus استفاده میشود. حال اگر می خواهید اقدام به هوشمند سازی ساختمان اداری کنید این قسمت را با دقت مطالعه کنید.
خب سوال دیگری که پیش می آید این است که knx چیست و چه کارهایی را در ساختمان هوشمند انجام می دهد.
سیستمی که امکان هماهنگی و یکپارچه سازی طیف وسیعی از دیوایس هایی که در خانه هستند را تنها به وسیله ی یک نرم افزار یکپارچه به کاربر خود میدهد. این سیستم را میتوان زبان مشترک تمام دیوایسهای موجود در خانه دانست. در واقع این سیستم یک استاندارد بین المللی است که برای اتوماسیون های خانه هوشمند و ساختمان های هوشمند استفاده میشود. در برنامه نویسی خانه های هوشمند برای اتصال بین دستگاههای مختلف نیاز به یک زبان مشترک داریم تا از طریق آن این دستگاهها به یکدیگر متصل شوند و بتوانند باهم کارکنند. این زبان مشترک پروتکل knx است که سیستمهای امنیتی،اعلان حریق،سرقت،دوربین مداربسته و دزدگیر و غیره را در خانههای هوشمند کنترل میکند.
عملکرد knx باعث کاهش مصرف انرژی و استفاده بهینه از انرژی در این ساختمانها میشود. جالب اینجاست که روشنایی ساختمان ،گرمایش و سرمایش ساختمان و دوربینهای امنیتی ساختمان هم توسط این سیستم کنترل میشود.
کابلknx در ساختمان نصب میشود و مابقی بخش ها از طریق کابل به این مرکز وصل میشوند. تمام اطلاعات و داده ها از این طریق به تلفن هوشمند شما و یا لپ تاپ شما وصل میشود وبه راحتی تمام دیوایسها قابل کنترل از راه دور میشوند.
پروتکل modbus هم یکی از پروتکل های باز ارتباطی قدیمی و محبوب است که برای اتوماسیون خانگی و وصل کردن دستگاههای مختلف در خانه مورد استفاده قرار میگیرد. برای آشنایی با هوشمندسازی tis این نوشته به شما کمک می کند.
هوشمند سازی بیسیم
سوال دیگری که کارفرماها از تیم گوزن زرد میپرسند راجع به هوشمند سازی ساختمانهای سنتیاست و اینکه امکان هوشمند کردن آنها وجود دارد یا خیر؟
بله با هوشمند سازی بیسیم دیگر نیازی به سیم کشی در ساختمان نیست و از طریق وای فای تمام دیوایسها به یکدیگر وصل میشوند. ارتباط تمام اجزا و دستگاههایی که در خانه هستند به صورت وایرلس و بیسیم است و سیم کشی به صورت سنتی نقشی در اینجا ندارد.
از مزایای هوشمند سازی بیسیم هم همین است که شما هزینه ی بیشتر بابت سیم کشی و کابل کشی همانند هوشمند سازی سیمی نخواهید داشت.
همچنین در ساختمانهای قدیمی هم به راحتی و بدون کوچکترین نگرانی از تخریب و سیم کشی مجدد میتوان هوشمند سازی بیسیم را انجام داد.
خب حالا وقت مقایسه هوشمند سازی سیمی و هوشمند سازی بیسیم است و بررسی مزایا و معایب هرکدام از این روشها.
مزایا و معایب هوشمند سازی سیمی
در هوشمند سازی سیمی مصرف سیم و کابل نسبت به بیسیم بیشتر است.
هزینهی سیم کشی و کابل کشی طبیعتا از بیسیم بیشتر است.
در این نوع از هوشمندسازی امکان هک شدن سیستم وجود ندارد و هک شدن حتما باید به صورت دستی و فیزیکی انجام شود.
سرعت بالا از مزایایی است که این سیستم نسبت به سیستم بیسیم دارد.
در زمان ساخت و ساز ساختمان یا بازسازی آن، هزینه سیم کشی برای اتوماسیون خانه در مقایسه با هزینه سیم کشی برق برای خود خانه بسیار ناچیز است. به خصوص که سیم کشی برای اتوماسیون می تواند مجراها را با سیم کشی برق خانه به اشتراک بگذارد. سیم کشی تنها یک حلقه سیم است که در سراسر اتاق کشیده شده است. بنابراین هزینه سیم کشی و یا نیروی کار مانع بزرگی در سیستم های سیمی نیست.
هوشمند سازی سیمی خللی را برای شما در آینده ایجاد نخواهد کرد. اگر به هر دلیلی بعد از گذشت زمان شما منصرف شوید و بخواهید سیستم بیسیم را جایگزین سیستم قبلی کنید،به راحتی امکان این کار هست.
سیستم های سیمی نسبت به سیستم بیسیم قابل اعتمادتر است. در این سیستم معمولاً از کابلهای محافظ استفاده میکنند و هیچ تداخلی برای سیگنالهایی که در آنها حرکت میکنند وجود ندارد.
تحقیقات نشان می دهد که حدود 50 درصد از کاربران برای برآوردن نیازهای امنیتی و ایمنی خود از اتوماسیون استفاده می کنند. سیستم های شبکه سیمی، با حداقل احتمال تداخل از منابع خارجی، احتمال پارازیت و نیاز به تعویض مکرر باتری حسگر را ندارند.همین امر باعث گرایش کاربران به سمت هوشمندسازی سیمی است.
مزایا و معایب هوشمند سازی بیسیم
دراین سیستم مثل سیستم سنتی دیگر نیازی به سیم کشی وجود ندارد.
نیاز به کابل و پریز ندارد.
نصب آن آسان و ساده است.
به راحتی و بسیار ارزان قابل ارتقا است.
صرفه جویی در مصرف انرژی میکند.
احتمال هک شدن وجود دارد.
کارایی سیستم به سرعت اینترنت بستگی دارد و با وجود سرعت بالای اینترنت کارایی سیستم هم افزایش پیدا میکند.
در سیستم بیسیم ،اینترنت جز جدایی ناپذیر سیستم است و با قطع شدن آن همهی دستگاهها قطع میشوند.
سیستم هوشمند سازی بیسیم امنیت پایین تری نسبت به سیستم هوشمند سازی سیمی دارد.
سرعت در این سیستم نسبت به سیستم سیمی پایین تر است.
در این مقاله سعی کردیم تا با توضیحات مختصری شما را با مبحث هوشمند سازی سیمی و بیسیم و تفاوت های آن آشنا کنیم . همینطور برای خرید محصولات اورویبو می توانید از این مسیر اقدام فرمایید.
با توجه به توضیحاتی که داده شد هر کدام از سیستمها مزایا و معایب خود را دارند. و با توجه به خانه وشرایط کارفرما میتوان با مشاوره متخصصین شرکت خانه هوشمند گوزن زرد بهترین تصمیم را برای هوشمند کردن محل زندگی و کار شما در نظر گرفت. امیدواریم مقاله تفاوت هوشمند سازی سیمی و بی سیم به شما کمک کرده باشد.
منابع:
https://www.buildtrack.in/blog/wired-vs-wireless-home-
https://www.atamate.com/atamate-blog/wired-or-wireless-which-system-is-right-for-your-smart-home
یک پاسخ