همانطور که میدانید هوشمند سازی ساختمان به معنای به کارگیری فناوریهای پیشرفته و سیستمها و تجهیزات هوشمند جهت بهبود کارایی، ایمنی، راحتی و صرفهجویی در مصرف انرژی در یک ساختمان است. این فناوریها و سیستمها از اتصال دستگاهها و سنسورها به یکدیگر، تجهیزات مختلف و مراکز کنترل هوشمند برای مدیریت اجزای مختلف ساختمان استفاده میکنند. به زبان سادهتر ساختمان هوشمند به ساختمانی گفته میشود که در آن تمام تجهیزات با یکدیگر در ارتباط هستند. میتوان تمام تجهیزات را از راه دور و تنها با یک تاچ ساده و از طریق موبایل و تاچ پنل کنترل کرد.
حالا ما در این مقاله قصد داریم تا از انواع سیستم هوشمند سازی ساختمان بگوییم و مزایا و ویژگی هرکدام از این سیستمها را به صورت مجزا بررسی کنیم.
پس اگر شماهم قصد هوشمند سازی ساختمان خود را دارید و نمیتوانید بین انواع سیستم هوشمند سازی ساختمان یکی را انتخاب کنید با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا به جواب سوالات خود برسید.
به طور کلی سیستم هوشمند سازی ساختمان به دو روش سیمی و بی سیم تقسیم میشود که در ادامه به صورت جزیی هرکدام از آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
سیستم هوشمند سازی سیمی
هوشمندسازی ساختمان به روش سیمی از اتصالات سیمی جهت ارتباط و کنترل بین دستگاهها و سنسورهای مختلف در یک ساختمان استفاده میشود. در هوشمند سازی سیمی میتوان با استفاده از سیمها و کابلها به اجزای مختلف ساختمان، از جمله دستگاههای الکتریکی، سیستمهای نورپردازی، سنسورها و تجهیزات مختلف دسترسی پیدا کرد. هوشمند سازی به روش سیمی تمام دستگاهها باید تحت یک بستر مشترک باشند تا بتوانند به یکدیگر متصل شوند. در واقع پروتکلها در هوشمند سازی سیمی زبان مشترک بین تمام دستگاهها هستند. پروتکل knx یکی از پروتکلهای متداول و رایج در هوشمند سازی ساختمان است. درواقع پروتکل knx یک استاندارد جهانی است که از محبوبیت خاصی هم برخوردار است. پروتکل knx این امکان را فراهم میکند که انواع مختلفی از دستگاهها از جمله سیستم نورپردازی، سیستمهای گرمایش و سرمایش، سنسورها، دزدگیرها و سایر تجهیزات در ساختمانهای هوشمند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
یکی دیگر از پروتکلهایی که هوشمند سازی سیمی بر بستر آن انجام میشود،پروتکل ارتباطی باز modbus است. از این پروتکل برای اتوماسیون خانگی و وصل کردن دستگاههای مختلف در خانه استفاده میشود.
با توجه به توضیحاتی که درباره هوشمندسازی سیمی در ساختمان دادیم باید گفت: هوشمند سازی سیمی دارای مزایا و معایب زیادی است. پایداری و اطمینان بالا در انتقال داده،امکان انتقال داده با سرعت بالاومحدودیت کمتر در مصرف انرژی از بارزترین ویژگیهای هوشمند سازی سیمی در ساختمانهاست.
مزایای هوشمند سازی سیمی سرعت انتقال دادهها
همانطور که در بالا گفتیم، یکی از مهم ترین مزایای هوشمند سازی سیمی سرعت بالا در انتقال دادههاست.اتصالات سیمی به دلیل عدم وابستگی به فرکانسهای بیسیم، معمولاً سرعت انتقال داده بیشتری دارند و میتوانند به سرعت دادهها را منتقل کنند.
امنیت اطلاعات
از آنجایی که اتصالات سیمی به صورت فیزیکی انجام میشوند، امکان نفوذ ناخواسته به دادهها کاهش مییابد و امنیت اطلاعات در سطح بالایی است.
مدیریت بهینه انرژی
کنترل اتوماتیک و دقیق مصرف انرژی از طریق اتصالات سیمی، امکان پیکربندی دقیقتر و بهینهتر سیستمها را فراهم میکند.
پایداری و اطمینان
اتصالات سیمی عمدتاً به عنوان اتصالات پایدار و مطمئن شناخته میشوند که باعث اطمینان از کارکرد صحیح سیستمهای هوشمند ساختمان میشود.
نصب و نگهداری آسان
نصب و نگهداری اتصالات سیمی به دلیل ساختار سادهتر و فیزیکی آنها آسانتر است.
معایب هوشمند سازی سیمی
پیچیدگی نصب
نصب سیمها و کابلها در هوشمند سازی سیمی نیاز به متخصص فنی دارد و ممکن است زمانبر و پیچیده باشد.
یکی دیگر از معایب هوشمند سازی سیمی این است که بعد از سیم کشی ساختمان، هوشمند سازی به روش سیمی کمی سخت و پیچیده خواهد بود و نیاز به صرف وقت و هزینهی زیادی خواهد داشت.
هزینههای نصب و تعمیرات
در هوشمند سازی سیمی، هزینه نصب و تعمیرات سیم کشی ممکن است به دلیل نیاز به تخصص فنی و هزینههای مرتبط با مواد وابزارهای خاص، بالا رود. قطعا هزینههای مربوط به سیم کشی ونصاب باعث افزایش هزینهها در این روش خواهد شد.
همچنین خطوط سیمی قابل دیدن هستند و ممکن است ظاهر زیبای ساختمان را تحت تأثیر قرار دهند. علاوه بر آن خطوط سیمی در مواجهه با آسیبهای محیطی یا خرابی مکانیکی قرار دارند.
هوشمند سازی به روش بی سیم
در هوشمند سازی به روش بی سیم دیگر نیازی به سیم کشی در ساختمان وجود ندارد و تمام تجهیزات به صورت بی سیم با یکدیگر در ارتباط خواهند بود. در این روش، دستگاهها و سنسورها از طریق اتصالات بیسیم مانند وای فای، بلوتوث یا زیگبی به یکدیگر متصل میشوند. این اتصالات بدون نیاز به سیم فیزیکی انجام میشوند.
در هوشمند سازی به روش بی سیم، به دلیل عدم وجود سیم کشی در ساختمان، نصب و راهاندازی سیستمهای بیسیم انعطافپذیرتر و سریعتر است. بنابراین ساختمان شما در هر مرحلهای که باشد به راحتی قابلیت هوشمند شدن از طریق بی سیم را دارد و شما با خیال راحت میتوانید از امکانات آن استفاده کنید.
در هوشمند سازی بی سیم از پروتکلهای مختلفی برای ارتباط بین دستگاهها و تجهیزات خانه هوشمند استفاده میشود. یکی از این پروتکلها،زیگبی است. این پروتکل قابلیت اتصال به دستگاهها و تجهیزات زیادی را دارد و مصرف انرژی بسیار کمی هم دارد.
پروتکل بعدی وای فای و بلوتوث است. تمام تجهیزات به صورت وایرلس به یکدیگر وصل میشوند و با هم در ارتباط هستند. پروتکل Zwave برای کنترل دستگاههای خانگی هوشمند با محدوده پوشش بیشتر نیز در هوشمند سازی بی سیم مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای هوشمند سازی بی سیم
نصب راحت و آسان
از بارزترین ویژگی هوشمند سازی بی سیم نصب سریع و راحت آن است که برای کاربر میتواند جذاب باشد.
کاهش هزینه نصب و راه اندازی
در هوشمندسازی بی سیم هزینههای نصب و راه اندازی نسبت به هوشمند سازی سیمی به مراتب کاهش چشمگیری دارد.
ارزان بودن نسبت به روش سیمی
به دلیل عدم استفاده از سیم و کابل برق در این روش، هوشمند سازی بی سیم برای کاربر بسیار مقرون به صرفه است.
با توجه به مطالب ارائه شده، سیستم هوشمند سازی ساختمان به دو نوع سیمی و بی سیم تقسیم میشود که هرکدام از آنها هم تحت پروتکل خاص خودشان کار میکنند.مزایا و معایب خاص خودشان را دارند و کاربر بر اساس نیاز و خواستهی خود میتواند از بین آنها انتخاب کند.اگر شما هم قصد هوشمند سازی ساختمان خود را دارید و بین هرکدام از این سیستمها مردد هستید با کارشناسان فنی شرکت گوزن زرد تماس بگیرید. تا با یک جلسه مشاوره رایگان و بر اساس بودجه و نیاز و سلیقهتان بتوانید بهترین تصمیم را برای ساختمان خود بگیرید.