هوشمندسازی ساختمان به عنوان یک تحول کلان در صنعت ساخت و ساز، در حال بهوجود آوردن تغییرات عظیمی در نحوهی زندگی و مدیریت ساختمانهاست. این فناوری هوشمند نه تنها به بهبود کارایی و ایمنی ساختمانها کمک میکند بلکه به حفظ منابع طبیعی و بهینهسازی مصرف انرژی نیز کمک شایانی میکند. اما سوالی که پیش میآید این است که آینده هوشمندسازی ساختمان چه چالشها و فرصتهایی را با خود به دنبال خواهد داشت؟
اخیرا ویدئوی جالبی در صفحات مجازی وایرال شده بود که به صورت طنز آینده هوشمند سازی ساختمان را به تصویر کشیده بود. کاربر صبح از خواب بیدار شده و دستور صوتی به سیستم میداد تا برایش قهوه را آماده کند. اما سیستم تشخیص داده بود که کاربر بایستی ابتدا به باشگاه برود و بعد از بازگشت قهوه خود را بخورد.
به نظر شما دلیل رفتار سیستم هوشمند در این مورد چه بوده است؟ چه چیزی باعث شده بود که سیستم هوشمند از این دستور صوتی سرپیچی کند و از کاربر بخواهد تا قهوه خود را بعد از برگشت از باشگاه بخورد؟
اگر شما هم مشتاق هستید تا دربارهی آینده هوشمند سازی ساختمان و سوالات مطرح شده بیشتر بدانید تا انتهای مقاله با ما باشید تا نگاهی کلی به آیندهی این صنعت مدرن داشته باشیم. بحثی که برای خودم جذاب است و فکر میکنم برای کسانی که به دنبال آینده نگری هستند موضوع آینده هوشمند سازی ساختمان هم جذاب باشد. بحث هوشمند سازی ساختمان و آینده آن برای کسانی که به دنبال ساختن کسب و کاری در آینده هستند و یا علاقه مند به تکنولوژی و یا برق ساختمان هستند نیز میتواند جذاب باشد.
همانطور که میدانید در گذشته هوشمند سازی ساختمان محدود به کنترل سیستم سرمایش و گرمایش از طریق ترموستات،سیستم روشنایی و سیستم امنیتی به صورت سیمی بود.بعد از آن سیستم هوشمند بی سیم وارد بازار شد که دیگر نیازی به سیم کشی در ساختمان نبود و تمام تجهیزات از طریق وای فای به یکدیگر متصل میشدند. بعد از سیستم بی سیم هم به IOT و اینترنت اشیا رسیدیم. به عبارتی گذشته و حال هوشمند سازی ساختمان شامل: استفاده از تاچ پنل های همه کاره ،رلهها ، پروتکل های knx، busبوده و است.
در حال حاضر، هوشمندسازی ساختمان به عنوان یک تغییر بزرگ در صنعت ساخت و ساز شناخته میشود. ساختمانها از فناوریهای هوشمند مانند اینترنت اشیاء (IoT)، حسگرها، سیستمهای خودکار و هوش مصنوعی بهرهمند شدهاند. این تکنولوژیها به مدیران ساختمان امکان میدهند تا اطلاعات بیشتری را درباره عملکرد و شرایط ساختمان جمعآوری و بهینهسازی کنند. بهینهسازی مصرف انرژی، کنترل هوشمند روشنایی و تنظیمات دما، افزایش امنیت، و بهبود کیفیت زندگی ساکنان از جمله نتایج حاصل از هوشمندسازی ساختمان در حال حاضر است.
در آیندهی نه چندان دور، ساختمانها به یک سیستم یکپارچه هوشمند تبدیل خواهند شد. با استفاده از حسگرها، دستگاههای هوشمند و اینترنت اشیاء (IoT)، اطلاعات بسیاری از ساختمان مانند: دما، نورپردازی، مصرف انرژی، و ایمنی جمعآوری شده و تجزیه و تحلیل خواهند شد. این اطلاعات به مدیران وساکنین ساختمانها امکان میدهد تا تصمیمات بهینهتری در زمینههای مختلف در ساختمان بگیرند. زمانی خواهد رسید که کافی است تجهیزات به برق وصل شوند و نیازی به کلید و تجهیزات کنترلی نیست.تجهیزات در خانه تنها با فرمان صوتی کار میکنند و هوش مصنوعی همه چیز را در دست میگیرد و گاهی هم بهتر از انسان عمل میکند. سنسورها پیشرفت چشمگیری خواهند داشت . همچنین به نظر میرسد اینترنت و موبایل ضروری نخواهد بود و اینترنت ماهوارهای و بلاک چین جای آنها را خواهد گرفت.
در واقع، ساختمانهای آینده به مراتب پویاتر، هوشمندتر، و با تکنولوژیهایی پیشرفتهتر در زمینه انرژی، ارتباطات، و امنیت خواهند بود. همچنین این تحولات به بهبود کیفیت زندگی، صرفهجویی بیشتر در مصرف انرژی و حفظ محیط زیست کمک خواهد کرد.
هوش مصنوعی و یادگیری عمیق رفتار کاربر
یکی از مهمترین اتفاقات در سیستم هوشمند ساختمان این است که هوش مصنوعی زمام امور را بیش از گذشته در دست خواهد گرفت.
شناخت تمام رفتار و الگوی زندگی افراد در خانه یکی از وظایف مهم هوش مصنوعی است . به این ترتیب که با یادگیری تمام این رفتار به صورت خودکار عمل خواهد کرد.
برای مثال کاربر خانه هوشمند هر شب دمای اتاق را روی یک درجه خاص تنظیم میکند تا خوابی عمیق و لذت بخش را تجربه کند.بعد از مدت کوتاهی هوش مصنوعی این رفتار کاربر را یاد میگیرد و به صورت اتومات هر شب راس ساعت خاصی دمای اتاق را به دمای آسایش بدن کاربر میرساند.
بنابراین با پیشرفت هوش مصنوعی و الگوریتمهای یادگیری عمیق، ساختمانها قادر خواهند بود به طور خودکار به شرایط مختلف پاسخ دهند و با تجربه مداوم، بهینهتر عمل کنند. این امکان باعث کاهش مصرف انرژی، مدیریت هوشمند سیستمها و افزایش راحتی ساکنان خواهد شد.
اتصال بیشتر تجهیزات به یکدیگر با اینترنت اشیاء
ساختمانهای هوشمند با تعامل بیشتر با اینترنت اشیاء، اجزای مختلف خود را به یکدیگر متصل کرده و اطلاعات بیشتری را جمعآوری و تجزیه و تحلیل خواهند کرد. این اتصالات به مدیران اجازه میدهد تا ساختمان را بهتر کنترل کنند و تصمیمات بهینهتری بگیرند.
مدیریت بهینه مصرف انرژی
در آینده نه چندان دور، انرژیهای تجدیدپذیر به شکل گستردهتری در ساختمانهای هوشمند مورد استفاده قرار خواهند گرفت. سیستمهای هوشمند به مدیریت بهینه مصرف انرژی، ذخیرهسازی انرژی و ساماندهی انرژیهای تولید شده از منابع مختلف کمک خواهند کرد.
از آنجاییکه این روزها حفظ محیط زیست برای همه و به خصوص برای نسل z بسیار حائز اهمیت است. پیش بینی میشود که ساختمانهای هوشمند به سمت پایداری و مسئولیت اجتماعی حرکت کنند. استفاده از مواد دوستدار محیط زیست، کاهش اثرات منفی بر محیط زیست و حمایت از استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر از ویژگیهای برجسته ساختمانهای هوشمند در آینده خواهد بود.
در نهایت، آینده هوشمندسازی ساختمان با ترکیب هوش مصنوعی و فناوری ارتباطات پیشرفته علاوه بر بهبود کارایی و انرژی، تجربه زندگی ساکنان را نیز بهبود میبخشند.
اگر شما هم با خواندن این مقاله مشتاق به هوشمند سازی ساختمان خود شدید با همکاران فنی شرکت گوزن زرد در تماس باشید. تا با مشاوره رایگان بتوانید بر اساس نیاز و سلیقه خود بهترین تصمیم را برای ساختمانتان بگیرید و آسایش وراحتی را به خود و عزیزانتان هدیه دهید.